Як правильно вибрати скатертину для обіднього столу?

Як правильно вибрати скатертину для обіднього столу?

Скатертина - дуже древній предмет побуту, насичений традиціями і обрядами. Перші скатертини почали використовувати ще в Стародавньому Єгипті, коли єгиптяни оволоділи мистецтвом створення тонких тканин з бавовняних або лляних волокон. Вироблене єгиптянами полотно відрізнялося достатньою тонкістю і присутністю елементів вишивки. Крім того, здавна скатертину вважається атрибутом успішності і благополуччя сім'ї. Будь-який захід, свято, просто обід або сімейна вечеря не обійдеться без столу, покритого скатертиною.

Яку форму скатертини вибрати

Скатертини на сьогодні представлені в різних формах, видів, розмірів і матеріалів. Правильно підібрана скатертина надає особливий характер в обстановці і здатна підкреслити значимість торжества. Таке покриття створює затишок, доповнює інтер'єр і захищає поверхню столу. Вибір скатертини першу чергу залежить від форми стільниці.

До основних форм скатертини відноситься: овальні, круглі, квадратні і прямокутні. Овальний стіл прикрасити овальна форма скатертини, але також підійде і прямокутна. Для круглого столу підходять круглі і оптимальним варіантом стане квадратна модель. Для прямокутних і квадратних столів використовуються відповідні за формою скатертини.

Розмір скатертини 

 За правилами етикету довжина спускається від стільниці скатертини становитьне більше 15-25 см з кожного боку. Для фуршетной сервіровки скатертину повинна звисати з краю стола до підлоги, приховуючи ніжки столу. Для офіційних прийомів і банкетів скатертини використовується великих розмірів, що звисають приблизно на 40 сантиметрів. Для вимірювання столу овальної форми використовується ширина і довжина, для круглого - діаметр, в прямокутних - обидві сторони, а для квадратного досить взяти довжину однієї зі сторін. Якщо у вас розсувний стіл, для сервірування знадобиться скатертину-компаньйон, непомітно приховує переходи між тканинами. 

До важливих критеріїв вибору скатертини також відноситься - матеріал і колір. Якщо говорити про забарвленні, то білосніжна скатертина як і раніше вважається найпопулярнішим варіантом для урочистої сервірування столу. Ошатно буде виглядати і ряд пастельних кольорів. Неофіційні заходи прикрасять кольорові вироби. Вони дуже практичні, а яскравий насичений забарвлення дарує гарний настрій, надаючи інтер'єру особливий шарм. Колір може бути будь-яким, але важливо дотримуватися гармонію з кольором посуду і елементами інтер'єру. Цікаво буде виглядати використання двох однотонних скатертин різних кольорів, красиво поєднуються між собою. Прекрасно гармонує комплементарний і контрастний підбір двох кольорів або поєднання темного і світлого відтінку одного кольору. Якщо важко визначитися з кольором, вибирайте нейтральний варіант.

Вибираємо матеріал

Якщо ви вам належить підібрати скатертину на кожен день, підійде поліестер, або комбінований варіант бавовни і поліестер, в тому числі і зі спеціальним просоченням. Бавовняні скатертини з тефлоновим або акрилової просоченням збережуть ваш стіл від жиру і води. Такі тканини добре відштовхують жир і воду, легко стираються, не мнуться і забезпечать тривалий термін служби. Але варто пам'ятати про те, що скатертини поліестерового волокна легкозаймисті.

Скатертина для урочистих заходів повинна бути з натуральних матеріалів, таких як бавовна, льон, і шовк, справляючи враження на гостей свята. Вироби з таких тканин, звичайно, будуть коштувати дорожче, але виглядають вони дуже ефектно і благородно, підкреслюючи ідеальну сервіровку столу. Однак, натуральні тканини вимагають догляду і мають прикру здатність невеликий усадки і втрачати з часом насиченість кольору після прання. При дбайливому ставленні і грамотної експлуатації скатертину з бавовни може прослужити до 2-5 років. Однак, поєднання синтетичних і натуральних тканин - це ідеальний варіант.

Незамінним доповненням до вибору скатертин в готельно-ресторанній сфері та для домашнього використання є підбір скатертини-компаньйона, Раннера (доріжки) і серветок або ж придбання цілого набору. 

Коментарі