Способи переплетення в тканинах: сатинове, бязевих, ранфорс, атласне, перкалеве, жаккардовое

Способи переплетення в тканинах: сатинове, бязевих, ранфорс, атласне, перкалеве, жаккардовое

Тканина виходить в процесі того як нитки переплітаються за допомогою спеціальних ткацьких верстатів. Сама нитка може переплітатися або уздовж матеріалу або ж перпендикулярно один до одного. Розташування ниток має віт лицьової та зворотньої сторін в майбутньому готовому виробі. Більш того вид переплетення закладає міцність, щільність, еластичність, а також товщину тканини.

Існує багато видів плетінь, тому для зручності і розуміння виділимо кілька класифікацій.

Перше - це, так звані, просте плетіння, які мають свою класифікацію і поділяються на: атласні, полотняні, сатинові і саржеві. Основною їх характеристикою є те, що головна нитка має лише один перетин з перпендикулярними нитками. Поверхня тканини при подібному переплетенні виходить матова і рівна, лицьова і виворітні сторони практично не відрізняються. На виході матеріал виходить дуже щільним і міцним.



Полотно виконане сатиновим і атласним методами відрізняються досить гладенькою поверхнею. Використовуючи ці види плетінь можна отримати такі види тканин як: шовк, сатин, штапельні (використовують для пошиття піжамних виробів) і корсетні тканини. Їх мінуси видно під час пошиття, оскільки тканину ковзає і вимагає більш ретельної до себе роботи.

За допомогою полотняного переплетення виходить тканина бязь, яка має бавовняну структуру, з якої шиють постільну білизну. Дане полотно вважається натуральним, тому дуже популярне і затребуване.

Крупноузорчаті (жакардові) переплетення створюються за допомогою ткацького верстата, який має жакардову машину. Тут задаються дуже складні і різноманітні перетину ниток. Сюди відносяться, наприклад, квіткові композиції, різні орнаменти або ж портрети. Дані переплетення також діляться на свої підгрупи: складні і прості. Складні створюють за допомогою трьох і більше наборів ниток, а прості з двох. Використовуючи прості переплетіння ми можемо отримати серветки, скатертини або ж рушники. А працюючи зі складним жакардовим переплетенням отримуємо гобелен.

Особливу хрестоподібне плетіння дає можливість отримати тканину перкаль, яка завдяки цій техніці виходить досить м'якою і міцною.

Що стосується удосконалення технологій, то варто відзначити тканину ранфорс, адже за допомогою спеціального переплетення по діагоналі виходить дуже практичний матеріал. Всі інші бавовняні тканини створюються за допомогою хрестоподібної переплетення ниток. Дане вдосконалення допомогло отримати на виході тканина з гладкою поверхнею і щільною структурою. Всі типи переплетень унікальні за своїм і кожному є своє застосування.

Коментарі